Verdensarvssteder i Ukraine

Beliggenheden af verdensarvssteder i Ukraine. De røde dots angiver de enkelt steder Grå dots viser de ukrainske dele af tværnationale site Trækirker i Karpaterne, de blå er stederne på Struves meridianbue, og de grønne er de steder der er en del af det tværnationale site Gamle oprindelige bøgeskove i Karpaterne og andre regioner i Europa.
Petjerskaklostret i Kyiv

UNESCO har udpeget en række i Verdensarvssteder i Ukraine. Verdensarvsområder er steder af enestående universel værdi for kulturarv eller naturarv, som er blevet nomineret af lande, der har underskrevet UNESCO's Verdensarvskonvention, der blev oprettet i 1972.[1] Kulturarven består af monumenter (f.eks. arkitektoniske værker, monumentale skulpturer eller inskriptioner), grupper af bygninger og steder (herunder arkæologiske lokaliteter). Naturarv defineres som naturelementer (bestående af fysiske og biologiske formationer), geologiske og fysiografiske formationer (herunder levesteder for truede dyre- og plantearter) og naturområder, der er vigtige ud fra et videnskabeligt synspunkt, bevarelse eller naturskønhed.[2] Ukraine vedtog officielt UNESCO's konvention og blev et uafhængigt medlem den 12. oktober 1988,[3] mens det stadig officielt var endel af Sovjetunionen (før dens opløsning i 1991[4]).

I 2022 er der syv verdensarvslokaliteter opført i Ukraine, hvoraf seks er kulturlokaliteter og én, Gamle oprindelige bøgeskove i Karpaterne og andre regioner i Europa, er en naturlokalitet.[3] Den første lokalitet blev opført på listen var "Kyiv: Saint-Sophia-katedralen og tilhørende klosterbygninger, Kyiv-Pechersk Lavra", i 1990. De seneste steder, der blev opført på listen, var Trækirker i Karpaterne Tserkvas i Karpaterne og Ukraine og den antikke by Chersonese og dens Chora, i 2013. Tre lokaliteter er tværnationale: Trækirkerne Tserkvas deles med Polen, Struves meridianbue deles med ni lande, og de gamle og oprindelige bøgeskove deles med 17 lande. Desuden har Ukraine 17 steder på sin foreløbige liste.[3]

  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. Arkiveret fra originalen 27. august 2016. Hentet 21. september 2010.
  2. ^ "Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage". UNESCO World Heritage Centre. Arkiveret fra originalen 1. februar 2021. Hentet 3. februar 2021.
  3. ^ a b c "Ukraine". UNESCO World Heritage Centre. Arkiveret fra originalen 12. maj 2021. Hentet 17. maj 2021.
  4. ^ Clarity, James F. (26. december 1991). "End of the Soviet Union; On Moscow's Streets, Worry and Regret". The New York Times (amerikansk engelsk). ISSN 0362-4331. Hentet 2. juni 2021.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search